В публикация, споделяна стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че е

...
В публикация, споделяна стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че е
Коментари Харесай

Казал ли е Кирил Петков, че пенсионерите няма да ги има, защото са почнали да се „боцкат“

В обява, споделяна стотици пъти във Facebook, се твърди, че е оголен „ абсурден диалог “ сред премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. В него се споделя, че откакто двамата са взели властта, пенсионерите са почнали да се имунизират против Covid-19 и след година няма да ги има.



Твърдение: Скандален диалог! Пенсионерите започнаха да се боцкат! След година ги няма

В обявата няма прибавен аудио или звуков файл, който да насочва към въпросния „ абсурден диалог “. Няма никакви доказателства, че подобен диалог в действителност е извършен, нито къде и по кое време се е случило това. Твърди се, че информацията е изпратена от имейл адрес [email protected]. Тя е оповестена с голям брой правописни неточности, като се твърди, че е без редакторска интервенция.



Въпреки очевидната липса на меродавност и доказателства сходен диалог да се е случил, потребителите във Facebook са споделили информацията стотици пъти.



С адреса си уеб сайтът, на който е оповестен материала, асоциативно насочва вниманието към , с който обаче няма нищо общо. На него не е маркиран контакт за връзка с екипа му, няма нито телефон, нито имейл, на който читателите могат да се свържат с редакцията, нещо което е наложително за всички медии.



Екипът за инспекция на обстоятелства се свърза в пресцентъра на Министерския съвет. В телефонен диалог оттова изрично отхвърлиха сходна информация с думите „ няма никакъв диалог, подобен не съществува “.

Известно време след диалога при опит за влизане в и в се появи известие, че достъпът до този уебсайт е краткотрайно стеснен.



Заключение
Твърдението за „ абсурден диалог “ сред премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, в който се споделя, че пенсионерите са почнали да се " боцкат " и след година няма да ги има, е НЕВЯРНО . Няма никакви доказателства за съществуването на сходен диалог - очевидец или запис, които да удостоверят, че подобен в действителност се е случил. Асоциацията на адреса на уеб страницата с Канал 1 на Българска национална телевизия е опит да се укрепи " достоверността " на оповестените в него информации.

------------------

 Екипът на БНР за инспекция на обстоятелства поема ангажимент за инспекция на изказвания, които могат да подведат слушатели и читатели по значими тематики. Сигнали можете да изпращате на имейл
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР